La Șona s-a lansat programul de rezidenţă artistică Şona AIR (Artists in Residence)
Getting your Trinity Audio player ready...
|
În inima pitorescului sat Şona din judeţul Braşov, Fundaţia Ştefan Câlţia a lansat programul de rezidenţă artistică Şona AIR (Artists in Residence), o iniţiativă menită să încurajeze creativitatea și dezvoltarea proiectelor artistice. Ediția pilot din 2024, demarată la 26 februarie, îi aduce în prim-plan pe Sorina Vasilescu, cunoscută sub pseudonimul Vazelina, ilustratoare și designer grafic, și pe duo-ul Maria Mandea și George Marian Preduţ, membri ai colectivului Super:Serios, recunoscuți pentru intervențiile lor ludice în spațiul public.
Găzduiți în Casa Albastră, o clădire cu valoare istorică restaurată în 2011 de Fundația Ştefan Câlţia, artiștii vor avea ocazia să își dezvolte proiectele timp de două luni, într-un cadru ce favorizează creativitatea și colaborarea. Programul, co-finanțat de AFCN, promovează interdisciplinaritatea și susține artistii din diverse domenii culturale, atât din România cât și, începând cu 2025, din plan internațional.
Monica Dănilă, coordonatoarea rezidenţelor, subliniază angajamentul programului de a oferi artiștilor un spațiu propice pentru cercetare și creație, stimulând în același timp schimbul interdisciplinar și interacțiunea cu resursele și comunitatea locală.
Matei Câlţia, directorul Fundaţiei Ştefan Câlţia, vede în rezidențele artistice oportunitatea de a genera valoare culturală și socială, contracarând perspectiva urbană asupra ruralității ca un simplu loc de refugiu și evidențiind complexitatea și provocările cu care se confruntă comunitățile rurale.
Printre artiștii invitați, Sorina Vazelina își propune să exploreze tema morții în culturi și perioade diferite prin intermediul benzilor desenate, în timp ce Maria Mandea și George Marian Preduţ vor investiga relația dintre figura umană și spațiu în proiectul lor colaborativ „Persona și locul – căutări printre personaje și spații”.
Şona AIR urmărește să integreze noi modele culturale în zona rurală și să faciliteze dialogul între artiști și comunitatea locală, promițând să devină un punct de referință pentru dinamica culturală din România.
Toamna aceasta, rezidența îi va găzdui pe Alina Manolache, cineastă cu un stil distinct la granița dintre documentar și cinema experimental, și Nicoleta Moise, scriitoare și jurnalistă, care combină arhive, video și text pentru a aduce în atenție povești mai puțin cunoscute.
Fundația Ştefan Câlţia continuă să fie un bastion al culturii vizuale, sprijinind dezvoltarea artistică și îngrijirea patrimoniului cultural, cu un accent deosebit pe conservarea și promovarea valorilor autentice ale satului Şona și sudului Transilvaniei.